Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Menopoz Cildinizi ve Saçınızı Nasıl Etkiler?
Menopoz Cildinizi ve Saçınızı Nasıl Etkiler?

Menopoz Cildinizi ve Saçınızı Nasıl Etkiler?

Abone Olgoogle-news

Kuru cilt ve saçlarla nasıl başa çıkılacağına dair ipuçları


Menopoza boşuna "değişim" demiyorlar. Bir kadının son adet döneminden 12 ay sonra başlayan bu dönem, kadının vücudunda bazı değişiklikleri tetikler. Bu değişikliklerden bazılarını hoş karşılayabilirsiniz ama diğerleri o kadar eğlenceli olmayabilir. Örneğin, 

menopozdan sonra cilt ve saçın nasıl değişebileceğini ele alalım.


Östrojen saçı ve cildi nasıl etkiler?


Menopoz sonrası saçınızda değişiklikler görüyorsanız, genellikle bunun sebebi vücutta bulunan östrojen hormonu seviyelerinin hızla düşmesidir.


Doktorlar, "Östrojen ciltte su tutmayı ve dolgunluğu teşvik ediyor" diyor. Östrojen düştüğünde, cildin nemli kalmasına yardımcı olan bazı molekülleri kaybedersiniz. Östrojen ayrıca saç büyümesine ve dolgunluğuna da katkıda bulunabilir. Östrojen olmadan saçlarınız incelip zayıflayabilir. 


Menopoz döneminde gerçekleşen yaygın cilt ve saç değişiklikleri nelerdir?


Sarkma ve dolgunluk kaybı


Kolajen, vücudun dokularını bir arada tutan bir proteindir. Östrojen düştüğünde cildinizin kolejen üretimi de azalır. Kolajen kaybı, cildin genç hacmini ve gerginliğini kaybetmesi anlamına gelir.


Bu problemle mücadele etmek için bir çok insan kolajen takviyeleri alır veya kemik suyu gibi yüksek kolajen içerikli yiyecekler tüketir. Ancak uzmanlar halen bu konu üzerinde tartışıyorlar. Bazı uzmanlar kolejen tüketmenin menopoz sonrası cilde yardımcı olup olmayacağının henüz kanıtlanamadığı görüşünde.


Yine de pes etmeyin. Basit bir yüz masajı ile bile evde kolayca kolajen kaybı ile mücadele edebilirsiniz. Uzmanlar her gece rutin olarak kullandığınız bir kremin veya yağın yardımıyla yüzünüze uygulayacağınız masajın kolajen üretimini tetiklediğini belirtiyor.


Kuruluk, pullanma ve kaşıntı


Genellikle menopoz sonrası cilt kuruluğunu, iyi planlanmış bir günlük cilt bakımı rutini ile yönetebilirsiniz. Uzmanlar şunları önermektedir:


Cildi nazikçe temizleyin: Cildiniz kuru olsa bile makyajı ve günlük kiri temizlemek için cildinizi her gün temizleyin. Ancak yüzünüz yağlı olmadığı sürece köpüklü temizleyici kullanmayın. Doktorlar,hassas ciltler için tasarlanmış köpürmeyen, yumuşak bir temizleyici kullanmanızı öneriyor.


Günlük nemlendirici kullanın: Menopozdan sonra bir çok kadının nem oranını arttırması gerekir. Uzmanlar hyalüronik asit içeren nemlendiricilerin, cildin esnek kalmasını sağlayarak suyu tutmaya yardımcı olduğunu belirtiyor. Antioksidan içeren serum ve kremler de işe yarayabilir. C vitamini gibi antioksidanlar ise, yaşlanmaya katkıda bulunan etkilerle savaşır.


Cildi tahriş eden ürünlerden kaçının: Cildinizi ağırlaştıran maddeler kullanarak cilt problemlerini daha da kötüleştirebilirsiniz. Koku, renk ve alkol içeren ürünlerden kaçının. Uzmanlar, kokuyorsa veya güzel görünüyorsa, muhtemelen hassas ciltler için iyi değildir diyor. Kokusu çok az olan veya hiç olmayan yumuşak, renksiz ürünleri tercih edin.


Ilık duş alın: ılık suyla süresi kısa olan duşlar alın. Sıcak alınan duşlar cildinizi doğal yağlarından arındırır ve cildinizin kurumasına neden olur. Duştan çıkar çıkmaz havluyla kurulandıktan sonra cildinizi hemen nemlendirin. Çünkü cilt hala nemliyken uyguladığınız nemlendiriciyi daha iyi emebilir.


Eğer cildinizde kızarıklık görürseniz bu konuyu doktorunuzla konuşun. Bir dermatolog, egzama veya diğer alerjik reaksiyonlar gibi sorunlara çözüm bulmanızda size yardımcı olur.


Koyu lekeler


Yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan ve bazen sinir bozucu olan bu koyu lekeler, genellikle menopozdan sonra ortaya çıkar ve evde tedavi edilmesi ise zordur.


"Koyu lekeler her zaman reçetesiz satılan kremlere yanıt vermeyebilir" diye belirten uzmanlar, bu konunun dermatologlarla konuşulduktan sonra yüz peelingleri veya lazer uygulamaları ile halledilebileceği görüşünde.


Yüzde oluşan istenmeyen tüyler


Hormonlar değiştikçe dudak üstünde veya çenede tüyler fark edebilirsiniz. Bunlardan kurtulmak istiyorsanız cımbız, tüy dökücü kremler veya iplik geçirme yöntemleri deneyebilirsiniz.


Elektroliz ise, kalıcı bir epilasyon çözümüdür. Tüy köklerinde bulunan büyüme hücrelerini yok eder, böylece tekrar büyüyemezler. Eğer elektroliz epilasyon yaptırmak için karar verdiyseniz, bu konuyu mutlaka doktorunuzla konuşun ve ondan bir tavsiye isteyin.


Menopoz sonrası oluşan sivilceler


Maalesef menopoz, sivilcelerin sonu anlamına gelmiyor. Menopozdan sonra östrojen seviyeleri düştüğünden bazı kadınlar hayatları boyunca sivilcelerden kurtulamazlar. 


Menopoz sonrası yüzünüzde fark ettiğiniz lezyonlar sizi panikletip yanlış bir ürüne kanalize edebilir. Mağazalarda satılan akne ürünlerinin birçoğu yetişkinler için kuruluğa neden olan ürünlerdir. Salisilik asit içeren nazik bir temizleyici deneyin. Reçetesiz satılan ürünler işe yaramıyorsa, reçeteli bir çözüm için dermatoloğunuza başvurun.


Saç incelmesi ve dökülmesi


Östrojen hormonu saç uzamasını, yoğunluğunu ve dolgunluğunu destekler. Menepoz sırasında insanlar saçlarının inceldiğini, daha az dolgun olduğunu veya daha fazla döküldüğünü fark edebilir.


Eğer saç deriniz kuruysa, nemlendirici şampuanla nazikçe saçlarınızı yıkayın ama daha seyrek yıkayın. Saç deriniz yağlıysa, her gün şampuan uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Bu kişiden kişiye göre değişmektedir.


Yaşlı yetişkinlerin, genellikle erkek veya kadın tipi kellik olarak adlandırılan Androgenetik Alopesi yaşama olasılığı daha yüksektir. Androgenetik Alopesi genel olarak saçlarda incelmeye veya kel noktalara neden olabilir.


Son olarak, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz mutlaka dermatoloğunuza başvurmalısınız:


-Saç derisinde daire şeklindeki belirgin kel noktalar.

-Kaşıntı, yanma veya ağrı ile birlikte ortaya çıkan saç dökülmeleri.

-Saç çizgisinde sivilce benzeri yumrular.

-Kümeler halinde saç dökülmeleri.

-Döküntüler.


Menopoz döneminde ve sonrasında güneşten korunmalı mıyım?


Cilt sorunlarınız ne olursa olsun, güneş kremi sizin dostunuzdur. Tüm yıl boyunca, dışarı çıkmadan önce her gün cildinize güneş kremi uygulayın. Ayrıca güneşten korunmak, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırabilir ve cilt kanserini de önleyebilir.


SPF 30 veya üstü geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın. Eğer uzun saatler dışarda kalıyorsanız iki saatte bir, veya yüzdükten, terledikten ya da cildiniz kuruduktan sonra tekrar güneş kremi uygulayabilirsiniz. 


Kendinize iyi bakın


Sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın, sigara içmeyin ve düzenli olarak doktor kontrolüne gidin. İyi bir sağlığı öncelik haline getirirseniz, elinizden gelenin en iyisini hissedecek ve öyle de görüneceksiniz.

Yorumlar