Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Timuçin Esen kimdir?
Timuçin Esen kimdir?

Timuçin Esen kimdir?

Abone Olgoogle-news

Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu. (Doğ. 14 Ağustos 1973, Adana)


Tam adı Mahmut Timuçin Esen olan ünlü oyuncu 14 Ağustos 1973 günü Adana’da avukat bir anne babanın ilk ve tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Timuçin Esen'in babası Üstün Esen, annesi ise Nihal Esen'dir. Timuçin Esen'in boyu 1.88 cm, kilosu ise 78 kg'dir. Aslan burcu olan Timuçin Esen 2012 yılından bu yana Bilge Türe ile evlidir. Çiftin bu evlilikten iki çocuğu bulunmaktadır. Timuçin Esen aslen Niğdeli'dir.


İlk yılları ve eğitimi


Timuçin Esen, babasının işi nedeniyle 7 yaşına kadar Elazığ Devlet Su İşleri Keban Barajı Lojmanlarında yaşadı. Ailenin daha sonra Ankara’ya yerleşmesi üzerine ilk ve ortaöğrenimini Ankara TED Koleji'nde tamamladı.


Henüz ilkokuldayken heavy metal türü müzik dinlemeye başlayan Timuçin Esen, gitar çalmaya da bu dönemde başladı. Müziği çok sevdi ve kısa zamanda gerek beste yapmaya çalışmasıyla gerek şarkı söylemesiyle işin peşini bırakmaya niyeti olmadığını kanıtladı. Okulda sınıf arkadaşlarının içinde yaşı en küçük olduğu için de arkadaşları ona 'bebe' lakabını takmıştı.


Liseden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümüne kayıt yaptıran Timuçin Esen, burada 2 yıl eğitim gördükten sonra yatay geçiş yaparak Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümüne kayıt yaptırdı. Bu geçişte yakın arkadaşı, beraber müzik yaptığı Zeynel Balaban’ın da etkisi vardı. İstanbul'da Zeynel Balaban ve sonraların ünlü oyuncusu Engin Günaydın ile birlikte Beşiktaş’ta ev tutan Timuçin Esen, bir yandan gündüzleri konservatuvarda eğitimine devam ederken diğer yandan da geceleri rock barlarda arkadaşlarıyla müzik yapıyordu. 


Öğrencilik yıllarında Çıkmaz Sokak adlı orta metrajlı belgesel tadında bir film çeken Timuçin Esen, bu filmin başrollerinde yakın arkadaşları Olgun Şimşek ve Engin Günaydın'ı oynatmıştır. Filmin konusu varoşlarda geçmektedir.


Arkadaşlarıyla rüya gibi geçen dolu dolu günlerden kısa bir zaman sonra Zeynel Balaban'ı aniden kaybeden Esen, bu olaydan sonra hem İstanbul'dan uzaklaşmak hem de yönetmenlik eğitimi için İtalya'nın Perugia kentine gitti ve burada 2 yıl kaldı.


İtalya'dayken görüp öğrendikleri sinema, o büyülü dünya adeta içine çekti Timuçin Esen’i. Bu kez sinema eğitimi için ABD'nin yolunu tuttu. ABD Pittsburgh'da Film Makers'de, Kuzey Karolina'da University School of the Arts'da ve Los Angeles'daki California Institute of the Arts'da tam yedi yıl sinema ve yönetmenlik üzerine master yaptı. Bu süre zarfında bir yandan eğitimine devam ederken bir yandan da pizzacıda çalışmak, Süpermen kıyafetiyle çocukları eğlendirmek, çocuk bakıcılığı gibi işlerde harçlığını çıkaran Timuçin Esen, aynı zamanda sinemayla ilgili kitaplar okudu, işin teknik kısımlarıyla ilgili derinlemesine araştırmalar yaptı.


Kariyeri


Türkiye’ye döndükten sonra yakın arkadaşı Meltem Cumbul'un önerisiyle 2003 yılında Show TV'de ekranlara gelen Gurbet Kadını dizisinde Hakkı Ağa rolüyle çıktı izleyicinin karşısına. Dizide Meltem Cumbul'un yanı sıra rol arkadaşlarından bazıları, Burak Hakkı, Fatma Girik, Şebnem Özinal'dı. Tam 75 bölüm yayınlanan dizide Timuçin Esen yardımcı oyuncu olmasına rağmen çok beğenildi.


2004 yılına gelindiğinde yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı, başrollerini Şener Şen ve Meltem Cumbul’un paylaştığı Gönül Yarası sinema filmiyle beyaz perdedeydi Timuçin Esen. Filmde insanı derinden etkileyen, korkusuz bir aşık koca Halil'i oynayan Timuçin Esen, adeta Türk seyircisini büyülemiş ve çokça da alkışlanmıştı. Bu filmdeki performansıyla Esen, hem 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali hem de SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) tarafından En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüyle ödüllendirilmişti. Filmdeki başarısı üzerine yaptığı bir söyleşide, "Oyunculuk hakkında ahkam kesecek yetkinlikte görmüyorum kendimi." diyecek kadar da tevazu sahibiydi.


Yine 2004 yılında küçük bir rol için gittiği Yazı Tura sinema filminin setinde tanıştığı Uğur Yücel ile birlikte rol aldığı ve 2005 yılında Kanal D ekranlarında yayınlanan Hırsız Polis dizisinde Komiser Çınar karakterine hayat verdi Timuçin Esen. Başroldeki partneri Özlem Düvencioğlu'nun yanında Rasim Öztekin, Vahide Perçin, Ozan Güven, Dağhan Külegeç, Hakan Boyav gibi usta oyuncular yer aldı dizide. Dizi, yayınlandığı 50 bölüm boyunca reyting rekorları kırdı. Türk izleyici çok sevdi hem Komiser Çınar'ı hem de Timuçin Esen'i.


Timuçin Esen'e arka arkaya bir işi yapmak yıpratıcı geldiği için Hırsız Polis dizisinden sonra 7 yıl hiçbir sinema ve TV projesinde yer almadı. 2006 yılında iki yıl sürecek olan Melih Cevdet Anday'ın kaleme aldığı Mikado'nun Çöpleri adlı tiyatro oyununda oynadı. Kendini seyahatlere, okumaya, heykellere ve en önemlisi de müziğe verdi. 2011 yılında arkadaşı Zeynel Balaban'a ithaf ettiği Mayhoş isimli müzik albümünü piyasaya çıkardı ve bu kez konser salonlarında çıktı müzikseverlerin karşısına.


7 yıllık aranın ardından 2011 yılında senarist ve yönetmenliğini Tolga Örnek'in yaptığı Labirent filmiyle seyircinin karşısına çıkan Timuçin Esen’e başrolde Meltem Cumbul eşlik etti. Rıza Kocaoğlu ve Sarp Akkaya'nın da rol aldığı filmin çekimleri İstanbul, Mardin ve Frankfurt'da yapıldı.


2013 yılında bu kez bambaşka bir projede, alışılmış rollerinin dışında romantik bir kocayı canlandırdığı Senin Hikayen filmiyle izleyicinin karşısına çıktı Timuçin Esen. Selma Ergeç ve Nevra Serezli'nin de rol aldığı filmde Timuçin Esen çokça alkış aldı izleyicilerden.


2013 Aralık ayında Kanal D ekranlarında izleyicinin karşısına çıkan Vicdan dizisinde Timuçin Esen, Ahu Türkpençe ve Bensu Soral birlikte rol aldı. Yıllar önce İstanbul'da yaşanan efsanevi bir aşkın, yıllar sonra yeniden başlamasını konu alan dizi sadece 7 bölüm ekranlarda kalabildi.


2014 yılında Star TV'de yayımlanan ve yönetmenliğini Türkan Derya'nın yaptığı Gönül İşleri dizisinde Yılmaz Durmaz (Deli Yılmaz) karakterine hayat veren Timuçin Esen'in dizideki rol arkadaşları Sinem Kobal, Bennu Yıldırımlar, Fırat Çelik, Sezai Aydın ve Can Yaman olmuştur.


2016 yılında yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin'in yaptığı Bodrum Masalı adlı dizide yer alan Timuçin Esen'e başrolde Şevval Sam eşlik etmiş, Hilmi Cem İntepe ve Dilan Çiçek Deniz de bu dizide başarılı performanslarıyla göz doldurmuştur. 42 bölüm beğeniyle izlenen dizide Timuçin Esen, Faryalı karakterine hayat vermiştir.


Çekimleri Ağustos 2017'de tamamlanan ve yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin'in yaptığı Martıların Efendisi filminde yer alan Timuçin Esen bu filmde Şakir karakterine hayat verdi. Filmin kadrosunda Nejat İşler, Mehmet Günsür, Hakan Kurtaş, Barış Yıldız, Bige Önal, Aras Bulut İynemli, Ezel Akay ve Sarp Akkaya yer aldı.


2018 yılında Show TV'de ekranlara gelen ve 30 bölüm devam eden Gülperi dizisinde Avukat Kadir Aydın olarak izleyicinin karşısına çıkan Timuçin Esen'e başrolde bu kez Nurgül Yeşilçay eşlik etti. Gülperi dizisi kadrosunda ayrıca Tarık Pabuçcuoğlu, Ece Sükan, Burak Dakak, Aleyna Özgeçen, Emir Özyakışır, Onur Bilge gibi ünlü isimler de yer aldı.


Çekimlerine 2017 yılında başlanan ve 26 Ekim 2018'de gösterime giren arabesk ve halk müziği sanatçısı Müslüm Gürses'in hayatını konu alan Müslüm filminde gösterdiği performans nedeniyle bir çok saygın ödül alan Timuçin Esen ayrıca bu filmde yayınlanan Müslüm Gürses şarkılarını da kendisi seslendirmiştir. Filmin hazırlık sürecinde bağlama ve şan dersleri alan ünlü sanatçı, New York'ta da ünlü oyuncu koçu Greta Seacat ile çalışmıştır. Müslüm filmi 2018 yılında 6.480.548 kişiyi sinemaya çekerek yılın en çok izlenen filmi olmayı başarmıştır. Filmin soundtrack albümü Müslüm Baba, DMC tarafından satışa sunulmuş, Timuçin Esen’in seslendirdiği şarkılar müzik listelerinde 1 numaraya kadar yükselmiştir. Filmde Timuçin Esen'in yanı sıra ünlü oyuncular Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Erkan Can, Taner Ölmez, Şahin Kendirci ve Erkan Kolçak Köstendil yer almıştır.


17 Aralık 2019'da Kanal D ekranlarında yer alan medikal drama ve komedi dizisi Hekimoğlu'nda başrolde yer alan Timuçin Esen, takıntılı ama işini iyi yapan bir doktor olan Ateş Hekimoğlu karakteriyle izleyicinin karşısına çıkmıştır. Amerikan yapımı House M.D. dizisinden uyarlanan Hekimoğlu 25 Mayıs 2021 günü final yaparak ekranlara veda etmiştir. Dizinin kadrosunda Okan Yalabık, Ebru Özkan, Kaan Yıldırım, Damla Colbay ve Aytaç Şaşmaz gibi usta oyuncular da yer almıştır.


Filmografi


Sinema


-Deliyle Geçen Gece (2003)

-Yazı Tura (2003)

-Gönül Yarası (2005)

-Labirent (2011)

-Kumun Tadı (2012)

-Senin Hikayen (2013)

-Martıların Efendisi (2017)

-Müslüm (2018)


TV Dizileri


-Gurbet Kadını (2003-2005)

-Hırsız Polis (2005-2007)

-Vicdan (2013-2014)

-Gönül İşleri (2014-2015)

-Bodrum Masalı (2016-2017)

-Gülperi (2018-2019)

-Hekimoğlu (2019-2021)


Tiyatro 


-Mikado'nun Çöpleri (2006-2008)


Ödülleri


-Beşiktaş Lions Kulübü - En Başarılı Erkek Tiyatro Sanatçısı Ödülü (Mikado'nun Çöpleri)

-Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği (RTGD) 28. Radyo - TV Oskarları - 'Erkek TV Yıldızı' Ödülü (Hırsız Polis)

-Magazin Gazetecileri Derneği 13. Altın Objektif Ödülleri - Yılın En İyi Sinema Oyuncusu (Gönül Yarası)

-2005 33. Altın Kelebek Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Hırsız Polis)

-2005 Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gönül Yarası)

-2005 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gönül Yarası)

-2012 17. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri - Ayhan Işık Özel Ödülü (Labirent)

-2019 SM Türkiye Marka Ödülleri - Yılın En İyi Erkek Oyuncusu (Müslüm)

-2019 Vefa Lisesi 14. Kemal Sunal Kültür ve Sanat Ödülü - Yılın En İyi Erkek Sinema Oyuncusu (Müslüm)

-2019 Kocaeli Üniversitesi Liderlik Kulübü - Yılın En İyi Erkek Oyuncusu (Müslüm)

-2019 Okan Üniversitesi - Yılın En İyi Erkek Oyuncusu (Müslüm)

-2019 Yeditepe Üniversitesi Dilek Ödülleri - Yılın En İyi Erkek Sinema Oyuncusu (Müslüm)

-2019 İstanbul Üniversitesi İşletme Kulübü - Yılın En İyi Erkek Oyuncusu (Müslüm)

-2019 İstanbul Üniversitesi 1453 Ödülleri- Yılın En İyi Erkek Oyuncusu (Müslüm)

-2019 9. Engelsiz Yaşam Vakfı Yılın En İyileri Ödülleri - Yılın En İyi Sinema Erkek Oyuncusu (Müslüm)

-2018 8. Bodrum Türk Filmleri Haftası - SİSAY Başarı Ödülü (Müslüm)

-2019 Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) - Türk Sinemasını Geçmişten Geleceğe Taşıyanlar Ödülü (Müslüm)

-2018 GQ Türkiye - Man of the Year İkon Ödülü  (Müslüm)

Yorumlar

buca escort şirinevler escort denizli escort çiğli escort istanbul escort Anadolu Yakası Escort denizli escort dubai vize ankara escort escort ankara bursa escort izmir escort dudullu escort sakarya escort marmaris escort istanbul escort mecidiyeköy escort şişli escort bakırköy escort marmaris escort Anadolu yakası escort madridbet giris en iyi slot siteleri meritkingiris.com meritking meritking giris meritroyalbet ataşehir escort izmir masaj izmir masaj salonu şişli escort