Hangi diyeti yaparak huzursuz bağırsak sendromunu tedavi edebilirim?
Doktorunuz, huzursuz bağırsak sendromu (IBS) semptomlarının tedavisine yardımcı olabilmek için size ilk olarak şunları tavsiye edecektir:
-Daha fazla lifli gıda tüketmek
-Gluten içeren gıdalardan kaçınmak
-Düşük düzeylerde FODMAP diyeti adı verilen özel bir beslenme planını uygulamak
Farklı gıdalar IBS'li farklı kişilere farklı etki edebilir. Belirtilerinizin düzelip düzelmediğini görebilmek için birkaç hafta yediklerinizi değiştirmeniz gerekebilir. Doktorunuz ayrıca bir diyetisyenle konuşmanızı tavsiye edebilir.
Daha fazla lifli gıda tüketmek
Lif, dışkıyı yumuşatıp geçişini kolaylaştırdığı için IBS'de görülen kabızlığı iyileştirebilir. Beslenme uzmanları, yetişkinlerin günde 22 ila 34 gram lif tüketmesini önermektedir.
Gluten içeren gıdalardan kaçınmak
-Fasülye, meyve ve yulaf ürünlerinde bulunan ve çözünebilen lif
-Tam tahıllı ürünlerde ve sebzelerde bulunan çözünmez lif
Araştırmalar, çözünebilen lifin IBS semptomlarını hafifletmede daha yararlı olduğunu göstermektedir.
Vücudumuzun daha fazla lifi alışmasına yardımcı olmak için, lifli yiyecekleri diyetinize her seferinde azar azar ekleyin. Aynı anda çok fazla lif, gaz oluşmasına neden olabilir ve bu da IBS semptomlarını tetikleyebilir. Diyetinize yavaş yavaş, günde 2-3 gram lif eklemek, gaz ve şişkinlik önlemeye yardımcı olabilir.
Lif, IBS'deki kabızlığı iyileştirebilir.
Gluten içeren gıdalardan kaçınmak
Doktorunuz, IBS semptomlarınızın İyileşip iyileşmediğini görmek için buğday, arpa ve Çavdar da bulunan bir protein olan gluten içeren gıdalardan kaçınmanızı tavsiye edebilir. Gluten içeren gıdalar arasında çoğu tahıl ürünü ve makarna gibi bir çok işlenmiş gıda bulunur. IBS'li bazı kişiler, Çölyak hastalığına sahip olmamasına rağmen, gluten tükettikten sonra daha fazla semptom gösterebilir.
Düşük FODMAP diyeti adı verilen özel bir beslenme planını uygulamak
Doktorunuz, sindirimi zor olan karbonhidratlar içeren belirli yiyecekleri azaltmak veya bunlardan kaçınmak için düşük FODMAP diyeti adı verilen özel bir diyet denemenizi önerebilir.
FODMAP İçeren besinlere örnek şunlardır:
-Elma, kayısı, böğürtlen, kiraz, mango, nektarin, armut, erik ve karpuz gibi meyveler veya bu meyvelerden herhangi birini içeren meyve suyu
-Doğal meyve konsantresi veya kurutulmuş meyve
-Enginar, kuşkonmaz, fasulye, lahana, karnıbahar, sarımsak, mercimek, mantar, soğan ve bezelye
-Süt, süt ürünleri, yumuşak peynirler, yoğurt, muhallebi ve dondurma gibi süt ürünleri
-Buğday ve çavdar ürünleri
-Bal ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar
-Sortibol, mannitol, ksilitol ve maltitol gibi "-ol" ile biten tatlandırıcılar içeren şeker ve sakız dahil ürünler
Doktorunuz, belirtilerinize yardımcı olup olmadığını görmek için düşük FODMAP diyetini birkaç hafta denemenizi önerebilir. Belirtileriniz düzelirse, doktorunuz FODMAP içeren yiyecekleri diyetinize yavaşça eklemenizi önerebilir.
IBS ile ilgili diğer konular
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) nedir?
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) belirtileri ve nedenleri nelerdir?
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) Teşhisi
Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) Tedavisi
Kaynakça
-ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. 8. Baskı. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/ Aralık 2015'te yayınlandı. Erişim tarihi 15 Şubat 2021.