Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Muzaffer Arslan kimdir?
Muzaffer Arslan kimdir?

Muzaffer Arslan kimdir?

Abone Olgoogle-news

Türk sinema filmi yapımcısı ve yönetmeni ve oyuncu. (Doğ. 4 Şubat 1921, İzmir - Ö. 24 Şubat 1992, İstanbul)


Hayatı ve kariyeri


Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gören Muzaffer Arslan, 1945 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda tiyatro sanatçısı iken sinema oyunculuğuna geçmiş; sonradan film yönetmenliğine ve yapımcılığa soyunmuştur. 


Gerek teknik, gerek sanat yönünden 'salon filmleri'nin en temiz çalışmalarını ortaya koyan Muzaffer Arslan, 1956 yılında As Film Şirketi'ni kurduktan sonra aynı yıl yapımcılığını, yönetmenliğini ve baş­ oyunculuğunu üstlendiği Günah Yolcuları ile başlayan kariyeri boyunca çoğunu Türkan Şoray'ın başrolü üstlendiği çok başarılı filmler yapmıştır. 



Anası Gibi filminin tanıtım broşürü (1957)


Muzaffer Arslan'ın 1970'de yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı, başrollerini ise Filiz Akın ve Ediz Hun'un üstlendiği Ankara Ekspresi filmi, 1971 yılı 8. Antalya Film Şenliği’nde 'en başarılı film', 'en başarılı yönetmen', 'en başarılı senaryo' (Bülent Oran), 'en başarılı kamera çalışması' (Cengiz Tacer), 'en iyi kadın oyuncu' (Filiz Akın) dallarında toplam beş ödül kazandı.



Ankara Ekspresi filminden bir kare (1971)


İlk evliliğini tiyatro ve sinema oyuncusu Perihan Yanal ile yapan Muzaffer Arslan, Perihan Yanal'ın 1954 yılında mide kanseri nedeniyle ölümü üzerine, ikinci evliliğini yine tiyatro ve sinema oyuncusu olan Fatma Andaç ile yapmıştır.



Anthony Quinn, Cüneyt Arkın ve Muzaffer Arslan (1967)


 Ölümü


24 Şubat 1992'de kalp krizi neticesinde hayatını kaybeden Muzaffer Arslan'ın mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunmaktadır.



Muzaffer Arslan'ın Zincirlikuyu'daki mezarı


Filmografisi


- Zehir Kaçakçıları (1952) - Oyuncu

- Adak Tepe (1952) - Oyuncu

- Yolpalas Cinayeti (1955) - Oyuncu

- Günah Yolcuları (1956) - Oyuncu, yapımcı ve yönetmen

- Kahpenin Aşkı (1957) - Oyuncu, yapımcı ve yönetmen

- Fırtına Geçti (1957) - Oyuncu

- Düşkünler Yuvası (1957) - Oyuncu

- Anası Gibi (1957) - Senarist, yapımcı ve yönetmen

- Kumpanya (1958) - Oyuncu

- Dertli Irmak (1958) - Yapımcı ve yönetmen

- Bana Gönül Bağlama (1958) - Yapımcı

- Ömrüm Böyle Geçti (1959) - Yapımcı ve yönetmen

- Ayşecik (1960) - Yapımcı

- Ayşecik Şeytan Çekici (1960) - Yapımcı

- Oy Farfara Farfara (1961) - Yapımcı

- Billur Köşk (1962) - Yapımcı ve yönetmen

- Acı Hayat (1962) - Yapımcı

- Allah Seviniz Dedi (1962) - Yapımcı

- Çifte Kumrular (1962) - Yapımcı

- Köroğlu Dağlar Kralı (1963) - Yapımcı

- Vatan Kurtaran Aslan (1963) - Yapımcı

- Şeker Gibi Kızlar (1965) - Yapımcı ve yönetmen

- Cennet Fedaileri (1966) - Senarist ve yapımcı

- İntikam Ateşi (1966) - Yapımcı

- Fatih’in Fedaisi (1966) - Yapımcı

- Kanunsuz Kahraman (1967) - Senarist ve yapımcı

- Ayrılsak da Beraberiz (1967) - Senarist, yapımcı ve yönetmen

- Ağlayan Kadın (1967) - Yapımcı

- Artık Sevmeyeceğim (1968) - Senarist, yapımcı ve yönetmen

- Kahveci Güzeli (1968) - Senarist, yapımcı ve yönetmen

- Dağlar Kızı Reyhan (1969) - Senarist ve yapımcı

- Bana Derler Fosforlu (1969) - Senarist ve yapımcı

- Sonbahar Rüzgarları (1969) - Yapımcı

- Hayatım Sana Feda (1970) - Senarist, yapımcı ve yönetmen

- Arım, Balım, Peteğim (1970) - Yapımcı ve yönetmen

- Ağlıyorum (1971) - Yönetmen

- Ankara Ekspresi (1971) - Yapımcı ve yönetmen

- Düşman (1973) - Yapımcı ve yönetmen

- Acele Koca Aranıyor (1975) - Senarist ve yönetmen


Aldığı Ödüller


- 8. Antalya Film Şenliği (1971), En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Film (Ankara Ekspresi)

Yorumlar

ankara escort escort ankara gaziantep escort gaziantep escort denizli escort bursa escort izmir escort dudullu escort sakarya escort marmaris escort mecidiyeköy escort Anadolu yakası escort türkiye visa
turkey visa