Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

İhsan Yüce kimdir?
İhsan Yüce kimdir?

İhsan Yüce kimdir?

Abone Olgoogle-news

Türk sinema ve tiyatro oyuncusu; yönetmen, senarist, ressam ve şair. (Doğ. 23 Ocak 1929, Elazığ - Ö. 15 Mayıs 1991, İstanbul)


Hayatı


Asıl adı Mehmet İhsan Yüce olan ve 1930 yılında Elazığ'da 7 kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya gelen İhsan Yüce, Türk sinemasına ve tiyatrosuna oyuncu, senarist ve yönetmen olarak katkıda bulundu. Ailesi Dağıstan göçmeni Kafkas kökenli olan İhsan Yüce'nin Aslı Yüce isimli bir kızı bulunmaktadır.


Sanat yaşamına 1952'de Halk ve Çocuk Tiyatrosu'nda başladı. Çok kısa bir süre yaşayan Bizim Tiyatro topluluğunu kuran Yüce, Oraloğlu Tiyatrosu’nda çalıştı. 1968 yılında üç arkadaşıyla birlikte Ankara Dram Tiyatrosu'nu kurdu. Sonra da Ger Ar, Arena ve Direklerarası tiyatrolarında çalıştı. 



İhsan Yüce’nin tiyatro yıllarından bir kare


Uzun oyunculuk deneyimlerinin sonunda Türk sinemasında da önem bir karakter oyuncusu olmasının yanı sıra İhsan Yüce, bir çok Türk filminin senaryocusu olarak seçkinleşti.


İlk kez Altın Yumruk adlı sinema filmiyle oyuncu olarak sinemaya giren İhsan Yüce, Ertem Eğilmez'in Bir Millet UyanıyorSenede Bir Gün ve Sürtüğün Kızı gibi filmlerde başarılı kompozisyonlar çizdikten sonra Türk sinemasında karakter oyuncusu olarak aranan bir aktör oldu. 1961 Antalya Film Şenliği'nde Derya Gülü filmindeki performansından dolayı aldığı ödül de onun oyunculuktaki başarısının kanıtıdır.

Oyunculuğunun yanısıra senaryo yazımında da başarılı olan İhsan Yüce, Aslıer Film Şirketi'ni de kurarak burada ilk filmi Hayat Cehennemi'ni çevirdi. Bundan sonra da en önemli filmi olan Bebek'i yaptı.



Yılanların Öcü filminin setinden (1985)


Türk sinemasında yer aldığı 130 civarı filmle her kademede eşsiz bir iz bırakan İhsan Yüce, sinemanın yanında şiir, heykel ve resim çalışmaları da yaptı. 


Ölümü


15 Mayıs 1991'de "tek sığınağım" dediği Salacak'taki evinde kalp krizi sonucu hayata gözlerini yuman İhsan Yüce'nin mezarı Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunmaktadır.



İhsan Yüce’nin Karacaahmet'teki mezarı


Ölümünün ardından


En yakın dostu şair Can Yücel, İhsan Yüce'nin ölümüne çok üzülmüş ve Yüce'nin mezarlıktaki defin törenine katılmamıştır. Bunu şaire soranlara ise Can Yücel şöyle cevap verir: "İnsan arkadaşını gömer mi Ya hu?"


İhsan Yüce'nin biyografisi 2020 yılında Gül Gibi Zabıta Dururken Kızını Çöpçüye Veren Adam ismiyle Erhan Tuncer tarafından kitaplaştırılmıştır.


Filmografisi 


- Senede Bir Gün (1965)

- Ah Güzel İstanbul (1966)

- Ölüm Tarlası (1966)

- Fatih'in Fedaisi (1966)

- Bir Millet Uyanıyor (1966)

- Kozanoğlu (1967)

- Ömre Bedel Kız (1967)

- Kara Davut (1967)

- Sürtüğün Kızı (1967)

- Sevemez Kimse Seni (1968)

- Camoka'nın Dönüşü (1968)

- Tarkan Pier (1969)

- Hayat Cehennemi - Hiç (1971)

- Hayat Sevince Güzel (1971)

- Hüdaverdi - Pırtık (1971)

- Güllü (1971)

- Keloğlan (1971)

- Tanrı Misafiri (1972)

- Her Şafakta Ölürüm (1972)

- Utanç Bekir (1972)

- Canım Kardeşim (1973)

- Oh Olsun (1973)

- Güllü Geliyor Güllü (1973)

- Ağrı Dağının Gazabı (1973)

- Ve Onu Vurdular (1973)

- Kim Bu Soytarı (1973)

- Kuşçu (1973)

- Azap (1973)

- Ezo Gelin (1973)

- Kır çiçeği (1973)

- Kambur (1973)

- Salako (1974)

- Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1974)

- Olmaz Böyle Şey (1974)

- Kardeşim (1974)

- Kanlı Deniz (1974)

- Bedrana (1974)

- Delisin (1975)

- Anasının Kızı (1975)

- Ah Ne Adem Dilli Badem (1975)

- Şaşkın Damat (1975)

- İşte Hayat (1975)

- Kara Çarşaflı Gelin (1975)

- Ağrı Dağı Efsanesi (1975)

- Gülşah Küçük Anne (1975)

- Meraklı Köfteci (1976)

- Öyle Olsun (1976)

- Deprem (1976)

- Kötüler De Ağlar (1976)

- Hasip ile Nasip (1976)

- Mağlup Edilemeyenler (1976)

- Kadı Han (1976)

- Şaban Oğlu Şaban (1977)

- Sakar Şakir (1977)

- Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

- Gülen Gözler (1977)

- Leyla (1977)

- Kan (1977)

- Çöpçüler Kralı (1977)

- Güneşli Bataklık (1977)

- Fırat'ın Cinleri (1977)

- Aslan Bacanak (1977)

- Kene (1978)

- Sultan (1978)

- Neşeli Günler (1978)

- Kibar Feyzo (1978)

- Maden (1978)

- Şark Bülbülü (1979)

- Mahmudo ile Hazel (1979)

- Karpuzcu (1979)

- Derya Gülü (1979)

- İsyan (1979)

- Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979)

- Yaktın Beni Dünya (1980)

- Duy Kalbimin Feryadını (1980)

- Deliler Koğuşu (1981)

- Davaro (1981)

- Herhangi Bir Kadın (1981)

- Çiçek Abbas (1982)

- Doktor Civanım (1982)

- Dolap Beygiri (1982)

- Aşkların En Güzeli (1982)

- Yalan (1982)

- Küçük Ağa (1983)

- Şalvar Davası (1983)

- Çarıklı Milyoner (1983)

- Gül Ağacı (1983)

- Bir Yıldız Doğuyor (1984)

- Fahriye Abla (1984)

- Bir Sevgi İstiyorum (1984)

- Postacı (1984)

- Keriz (1985)

- Ölüm Yolu (1985)

- Parmak Damgası (1985)

- Ya Ya Ya Şa Şa Şa (1985)

- Sosyete Şaban (1985)

- Yılanların Öcü (1985)

- Milyarder (1986)

- Aşkın Kanunu Yoktur (1986)

- Sonsuz Aşk (1986)

- Sevda Ateşi (1986)

- Garip (1986)

- Aşk Hikayemiz (1986)

- Fatmagül'ün Suçu Ne (1986)

- Kıskıvrak (1986)

- Sevmek Neye Yarar (1986)

- Bekçi (1986)

- Deli Deli Küpeli (1986)

- Zeynepler Ölmesin (1987)

- Çark (1987)

- Ya Benimsin Ya Toprağın (1987)

- Umut Zamanı (1987)

- Pusu (1987)

- Çocuklar Ölmesin (1987)

- Gönül Dostları (1987)

- Alnımdaki Bıçak Yarası (1987)

- Papatya (1987)

- Vurgun (1987)

- Uyanık Gazeteci (1988)

- Öğretmen (1988)

- Düttürü Dünya (1988)

- Kalbim Ağrıyor (1988)

- İnatçı (1988)

- Ağlıyorum (1988)

- Lambada / Gençlik Fırtınası (1989)

- Güneşin Solduğu Gün (1989)

- Ahi Evran (1989)

- Gülbeyaz (1989)

- Fazilet (1989)

- Gece Yarısı Vurgunu (1990)

- Karılar Koğuşu (1990)


Yönetmenlik yaptığı filmler


- Hayat Cehennemi - Hiç (1971)

- Bebek (1979)

- İbişo (1980)

- Duy Kalbimin Feryadını (1980)

- Deliler Koğuşu (1981)

- Bizim Sokak (1981) (Yapımcı - Yönetmen)


Senaryosunu yazdığı filmler


- Hayat Cehennemi - Hiç (1971)

- Ağrı Dağının Gazabı (1973)

- Helal Sana Behçet (1973)

- Bedrana (1974)

- Kocam Erkek Mi? (1975)

- Ye Beni Mahmut (1975)

- Yarınlar Kimin (1975)

- Vur Tatlım (1975)

- Seferim Var (1975)

- Sansar (1975)

- Çin İşi Japon İşi (1975)

- Zımbala Behçet (1975)

- Bekaret Kemeri (1975)

- Portakal (1976)

- Nerde Beleş Orda Yerleş (1976)

- İntikamcı (1976)

- Avanak (1976)

- Kadı Han (1976)

- Su Perisi Elması (1976)

- Öl Seve Seve (1977)

- Memiş (1977)

- Fırat'ın Cinleri (1977)

- Kaçaklar (1977)

- Kene (1978)

- Azrailin Beş Atlısı (1978)

- Kanal (1978)

- Kibar Feyzo (1978)

- Mahmudo ile Hazel (1979)

- Bebek (1979)

- İbişo (1980)

- Duy Kalbimin Feryadını (1980)

- Berduş (1980)

- Akrep (1980)

- Deliler Koğuşu (1981)

- Bizim Sokak (1981)

- Arkadaşım (1982)

- Islak Güneş (1982)

- Günah (1983)

- Çarıklı Milyoner (1983)

- Şabaniye (1984)

- Yabancı (1984)

- Bizimkiler / Of Of Emine (1984)

- Sosyete Şaban (1985)

- Keriz (1985)

- Deliye Hergün Bayram (1985)

- Sonsuz Aşk (1986)

- Ağlama (1986)

- Vurgun (1987)

- Papatya (1987)

- İnatçı (1988)

- Uyanık Gazeteci (1988)

- Öğretmen (1988)

- Fazilet (1989)

- Bir Avuç Sevgi (1990)

- Bir Umut Uğruna (1991)


Aldığı Ödüller


- 1976 13. Antalya Film Şenliği, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (İşte Hayat)

- 1981 18. Antalya Film Şenliği, En İyi Erkek Oyuncu (Derya Gülü)

Yorumlar

gaziantep escort gaziantep escort denizli escort bursa escort izmir escort dudullu escort sakarya escort marmaris escort şişli escort