Labranda veya Labraunda. Türkiye'de Muğla iline bağlı Milas ilçesinde bulunan Karya dönemine ait antik bir yerleşim birimidir.
Mitoloji
Milas'ın 15 km kuzeyinde, Kargacık köyü üstündeki yaylada yer alır. Eskiçağlarda Alabanda-Mylasa antik yolu üzerindeydi. Labranda ile Mylasa arasında 5 metre enindeki yol taş bloklarla kaplanmış durumdaydı ve "Kutsal Yol" olarak bilinirdi. M.Ö. II. yüzyılda Labranda'da oturan halk, Mylasa'nın siyasi teşkilatı içine alındı. Bundan sonra resmi binaların duvarları, devlet arşivi olarak kullanıldı.
Yerleşim
Şehrin biri güneydoğuda, diğeri güneyde iki giriş kapısı vardır. İki kapı arasında bulunan Arşitrav (İtalyanca: Architrave) üzerindeki yazıt, şehrin Idrieus zamanında yapıldığını gösterir. Şehrin üst sette bulunan tapınağı Idrieus zamanında M.Ö. 351-344 yılları arasında İyon tarzı, ön yüzü 6, yanları 11 adet sütunla çevrildi. Tapınağın doğusunda Agora, kuzeyde 26 metre uzunluğunda Korinthos üslubunda bir Stoa yer alır. Önünde yarım daire bir eksedra ile birkaç heykel kaidesi, güneydoğusunda bir dayanma duvarı vardır. Bu duvarın içinde, önyüzü dört sütunlu bir çeşme binası (Nymphaeum) bulunur. Tapınağın güneyinde bir sıra depo ve yukarısındaki tepede 12 kuleli oval bir kale vardır. İki kapısından biri doğuda, diğeri güneydedir. Tapınağın çevresinde ve kutsal yolun kenarında kayalara oyulmuş, tekne veya oda şeklinde mezarlar görülür. Ayrıca, üzeri beşik tonozla örtülü biri büyük biri küçük iki odalı bir mezarın, rahip ailesine ait olduğu ileri sürülür.
1948 yılında İsveçlilerin burada başlattığı kazılar halen devam etmektedir.