Mısır prensi Halim Paşa'nın oğlu ve Osmanlı Devleti sadrazamlarından Sait Halim Paşa'nın kardeşidir.
(Doğ. 1866, Kahire - Ö. 1934, Kahire)
Babası, bir dönem Osmanlı Devleti'nin Mısır valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğullarından Halim Paşa'dır. Halim Paşa, Hıdiv* İsmail Paşa ile aralarına husumet girince İstanbul'a yerleşmiştir. Bu nedenle küçük yaşlarda İstanbul'a gelen Abbas ve ağabeyi Sait, İstanbul'da öğrenim hayatına başlamış ve yetişmişlerdir. 1895 yılında Hıdiv Tevfik Paşa'nın kızıyla evlenmiştir.
Bir dönem İsviçre'de yüksek tahsil eğitimi için bulunan Abbas Halim, Meşrûtiyet'den önce memuriyete başladı ve Devlet Şûrası (Danıştay) üyeliği görevinde bulundu. Ağabeyi Sait Halim Paşa'nın sadrazamlık döneminde bir yıl Bursa valiliği görevinde bulundu. 1915 yılında Nafıa nazırlığı (Bayındırlık Bakanlığı) görevine getirilen Abbas Halim Paşa, Sait Halim Paşa hükümeti istifa edince bakanlık görevinden ayrıldı. İngilizler'in İstanbul'u işgal etmesinin ardından İngilizler tarafından Malta adasına sürülerek orada iki yıl kaldı.
Sürgün dönüşünde İstanbul'da bir süre kalsa da fazla durmayıp Kahire'ye döndü. Bir dönem çocuklarına hocalık yapmış şair ve yazar Mehmet Akif Ersoy çok yakın dostuydu. Abbas Halim Paşa'nın daveti üzerine Mısır'a yerleşen ve son yıllarını burada geçiren milli şairimiz Mehmet Akif, El-Uksur'da şiirini Abbas Halim Paşa'ya ithaf etmiş, ayrıca Arîza isimli manzume de yazmıştır.
Yaşadığı dönemde pek çok gencin yurtdışında okumasına destek olan Abbas Halim Paşa, ilim, fikir adamlarını koruyup kollamış, tanıdığı münevverlere (aydın) büyük değer verdiğini hep göstermiştir. Desteklediği sanatçılardan bazıları, şair Ahmet Şevki, Ressam Halil Paşa, ressam Fikret Mualla ve ressam Feyhaman Duran'dır.
İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Mısır apartmanı Abbas Halim Paşa'nındır; Mehmet Akif Ersoy bu apartmanda vefat etmiştir. Ayrıca Heybeliada'da Abbas Halim Paşa mahallesi ile köşkleri bulunmaktadır.
(*) Hıdiv: Osmanlı döneminde Mısır valilerine Hıdiv denirdi.