Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Hatay usulü turunç reçeli tarifi
Hatay usulü turunç reçeli tarifi

Hatay usulü turunç reçeli tarifi

Abone Olgoogle-news

Narenciye üretim kalitesi olarak dünyanın önde gelen ilçelerinden biri olan Hatay'ın Dörtyol ilçesinde gerçekleştirilen turunç hasatının ardından kadınlar turunç reçeli yapımına başladı. Peki Hatay usulü turunç reçeli tarifi nedir, nasıl yapılır? Sizin için konunun uzmanlarına sorduk.


Yaklaşık 70 bin dönüm arazide yetiştirilen ve iç piyasanın yanı sıra dünya pazarında da büyük ilgi gören Dörtyol narenciyesi, turunç reçeli gibi leziz ve organik ürünlere de ilham vermeye devam ediyor. Müstakil portakal ve mandalina bahçeleri bulunan Dörtyol'da turunç ağaçlarının bazen bahçe kenarlarında, bazen bahçe içlerinde aşı yöntemiyle yetiştirildiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Ahmet Yılmaz, elde edilen turunç meyvelerinin kabuğundan turunç reçeli, turuncun suyundan da turunç ekşisi yapıldığının altını çiziyor.




Dörtyol'da yaşayan ve yaklaşık 5 yıldır evinde organik reçeller yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyleyen kadın girişimci Ayşe Aras, turunç reçeli yapımının çok emek gerektiren bir süreçten geçerek meydana geldiğini belirtiyor. 




Hatay usulü turunç reçeli tarifi

Daha önceleri komşu kadınlarla bir araya gelerek turunç reçelinin elbirliğiyle çabucak yapıldığını aktaran Ayşe Aras, tüm dünyada devam eden koronavirüs salgını nedeniyle artık bu işin üstesinden tek başına gelmek zorunda olduklarının altını çiziyor. Hatay usulü turunç reçeli tarifini okuyucularımız için rica ettiğimiz Ayşe Aras, bizi kırmayarak maddeler halinde tarifi sıralıyor:


-Reçel yapılacak dalından koparılmış turunçlar temiz bir leğende ovalanarak en az iki kez yıkanır,


-Çok hafif, adeta okşar gibi rendeden geçirilen turunçların kabukları soyularak resimdeki gibi kabuklar kıvrılıp bir yorgan iğnesi marifetiyle ipe dizilir,


-Kabukları alınan turunçlar atılmaz, suyu alınarak turunç ekşisi yapılır, (Turunç ekşisi tarifi için Ayşe Aras'tan söz alıyoruz.)


-İpe dizilen kabuklar üç gün boyunca suya yatırılarak acımsı, kekremsi tatlarının geçmesi beklenir,


-Geniş bir kaba alınan kabuklara yeter miktarda su ve şeker ilave edilerek, mümkünse odun ateşinde iyice kaynatılır.


Soğumaya bırakılan turunç reçelini ılık bir haldeyken kavanozlara aktardıktan sonra reçelin yıl boyunca tüketilebileceğinin altını çizen Ayşe Aras, turunç reçeli kilogramının mevsimine göre 35 TL'den 70 TL'ye kadar alıcı bulduğunu söyledi.



Yorumlar

  • Fatma Akı - 2021-02-20 13:43:22
    Tarif çok yerinde olmuş, tanıtım da çok iyi. Ben de instagramda anlatmıştım çok beğenilmişti. Çok lezzetli eğer tarifi tutturursanız
  • Leyla Antakya - 2021-02-28 14:17:49
    Ben denedim çok güzel oldu. Bu turunç reçeli tarifi çok yerinde olmuş. Teşekkür ederim
  • Pamuk Pamuk - 2021-03-01 13:53:29
    Antalyalılar da yapıyo turunç reçeli ama ben çok beğenmiyorum. Daha önce Hatay usulü yemiş ve çok beğenmiştim.