İslam'ın ve kainatın son peygamberi Hz. Muhammed'in (S.A.V.) amcası. (Doğ. M.S. 568, Mekke - Ö. 16 Şubat 652, Medine)
Ticaretle uğraştığı için diğer kardeşlerine nazaran oldukça zengin olan Abbas bin Abdülmuttalib'in Mekke'nin sayfiye yeri olarak bilinen Taif'te de bir bahçesi vardı. İslam dininin ilk zamanlar müslüman olmamasına rağmen Hz. Muhammed'e de muhalefet etmedi. Kardeşi Ebu Talib ölünce Hz. Peygamber'in koruyucusu oldu.
Medinelilerle gerçekleştirilen Akabe Biatı'nda Hz. Peygamber'in davasını savunduğu söylense de, Mekkeli müşriklerle yapılan İslam'ın ilk savaşı olan Bedir Muharebesi'nde Mekkelilerin yanında yer aldı ve bu savaşta esir düştü; ancak fidye ödeyerek kurtuldu.
Abbas bin Abdülmuttalib'in esasen müslüman olduğu ancak ticari çıkarları yüzünden bunu gizlediği rivayet edilmektedir. Hicret'te Medine'ye gitmek isteyen Abbas, Hz. Muhammed ısrarlarıyla Mekke'de bırakılmıştır. Böylelikle Mekke'de kalan müslümanlara yardım etmiş, Kureyşlilerin savaş planlarını Medine'ye bildirmiştir.
630 yılında Hz. Muhammed binlerce müslümanla Mekke üzerine yürüyüşe geçtiğinde Abbas da şehrin dışında müslüman saflarına katıldı. Mekke'nin fethinden sonra müslüman hacılara su dağıtma (sikaye) ve yemek verme (rifade) işleri eskiden olduğu gibi yine Abbas'a verildi.
Abbas, mali konularda yeni kurulan İslam devletine yardımcı olmasının yanı sıra bazı seferlere de katılmıştır. Hz. Muhammed'in vefatı sonrası başlayan halifelik mücadelelerine karışmamıştır. Daha sonra halifeliği devralacak olan Abbasi Halifeleri onun soyundan gelmiştir.
Babası: Abdülmuttalib bin Haşim
Kardeşleri: Abdullah bin Abdülmuttalib, Ebâ Tâlib, Hz. Hamza, Ez-Zûbeyr, Ebu Leheb.
Çocukları: Abdullah bin Abbas, Ubaydullah ibn Abbas, Fadl bin Abbas, Kusem bin Abbas, Al-Harith ibn Al-'Abbas, Tammam ibn Abbas, Maabad ibn Al-'Abbas ibn 'Abd al-Muttalib, Umm Habib bint Al Abbas, Kathir ibn Abbas, Abd al-Rahman bin al-Abbas, Amna bent Abbas, Abuldrahman ibn Abbas, Awn ibn Abbas, Omaima bint Al-Abbas.