Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Uykuda diş sıkma ve gıcırdatma
Uykuda diş sıkma ve gıcırdatma

Uykuda diş sıkma ve gıcırdatma

Abone Olgoogle-news

Neredeyse her iki kişiden birinde rastlanan uykuda diş sıkma ve gıcırdatma vakasına tıp literatüründe "bruksizm" denir. İnsanlar uykudayken farkında olmadan dişlerini sıkar veya gıcırdatabilir. Fakat sürekli hale gelen diş gıcırdatma vakaları, zamanla ağız sağlığını tehdit etmektedir. Ayrıca uykuda diş sıkma sonucu ertesi gün ciddi baş ve çene ağrılarına maruz kalınabilir.


Uykuda diş sıkma ve gıcırdatma neden olur?

Bruksizm, genellikle stres veya anksiyete (kaygı bozukluğu) gibi faktörlerden kaynaklandığı bilinse de son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde Bruksizm'in kalıtımsal (genetik) olduğu da saptanmıştır. Diş kaybı veya eğri dişlerin de Bruksizm'e yol açtığı kabul edilmektedir.


Dişlerimizi sıktığımızı veya gıcırdattığımızı nasıl anlarız?

Genellikle aynı çatı altında yaşadığımız aile üyelerine, uyku halimizi takip ettirerek bruksizm teşhisini koyabiliriz. Uykudayken dişleri sıkma neticesinde sabah uyandıktan sonra genellikle çene eklemlerinde ağrı veya baş ağrıları görülmektedir. Bu gibi durumlarda bir diş hekimine başvurarak genel bir muayene sonucu dişlerimizi Bruksizm'e karşı korumaya yardımcı olabiliriz. 


Diş sıkma ve gıcırdatmanın bitkisel tedavisi nelerdir?

1- Yatmadan önce sıcak duş almak

2- Yatmadan önce bir fincan kedi otu çayı içmek.

3- Gün içinde limon ve bal karışımlı papatya çayı içmek.

4- Bir bardak kaynamış süte zerdeçal ekleyip içmek.


Diş sıkma ve gıcırdatmanın zararları nelerdir?

Kronik bir hale gelen diş sıkma ve gıcırdatmalar, dişlerin kırılmasına, sallanmasına hatta dökülmesine bile neden olabileceği gibi diş köklerine kadar ciddi zararlar da verebilir. Ayrıca zamanla saç dökülmelerine ve çene bozukluklarından kaynaklı yüz görünümünün değişmesine de neden olabilir.


Diş sıkma ve gıcırdatma tedavi yöntemleri nedir?

Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinde ilk olarak oklüzal splint apareyi kullanılır. Oklüzal splint, çene ekleminin dişlerle uyumlu olmaması nedeniyle gerçekleşen fonksiyon bozukluklarından kaynaklanan ağrı ve kas spazmlarını azaltmak amacıyla ağızdan ölçü alınarak kişiye özel üretilen akrilik apareylere denir. Boksörlerin dişlerine taktığı aparatların daha ince ve kibar olanıdır diyebiliriz. 


Diğer bir tedavi yöntemi ise, artrosentez uygulamasıdır. Artrosentez, çene ekleminin içerisine kulak önü bölgesinden eklem boşluğuna iki adet iğne ile girilerek hastanın eklem içi, sıvı ile temizlenmesi işlemine denir.


Ayrıca stresle baş edebilmek için kola, kahve, çikolata gibi cafein içeren gıdalardan ve alkolden uzak durmalısınız. Sakız çiğnemek de çene kaslarını yorduğu için diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı yapması ihtimaline karşı tavsiye edilmemektedir.

Yorumlar