Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Tezer Özlü kimdir?
Tezer Özlü kimdir?

Tezer Özlü kimdir?

Abone Olgoogle-news

Türk Edebiyatı'nın en özgür ruhlu kadını olarak bilinen ve en sıra dışı yazarlarından biri olan Tezer Özlü 10 Eylül 1943 yılında Kütahya'nın Simav ilçesinde doğdu. 10 yaşına kadar sırasıyla Kütahya Simav, İzmir Ödemiş ve Bolu Gerede'de ailesiyle yaşadı. Avusturya Kız Lisesi'nde öğrenim görmek için 10 yaşındayken İstanbul'a geldi fakat bu okulu yarıda bıraktı. 


Otostopla tüm Avrupa'yı dolaştı


18 yaşına bastığı yıl olan 1961 yılında yurtdışına çıkarak, 2 yıl boyunca otostopla hemen hemen bütün Avrupa'yı dolaştı. 1964 yılında Paris'te tanıştığı yazar ve tiyatrocu Güner Sümer ile evlenerek Ankara'ya yerleşti. Ankara günlerinde çeşitli çeviriler yapabilecek kadar Almanca'ya hakimdi. Çok okuyor, çok düşünüyor ve çok yazıyordu. "Hayatımın yazarları" dediği Cesare Pavese, İtalo Svevo ve Franz Kafka'dan çok etkileniyordu. 


5 yıl psikiyatrik tedavi gördü


1965 yılında Güner Sümer'den boşanarak İstanbul'a yerleşti. Çok fazla okumaktan, düşünmekten ve yazmaktan 1967 yılında sinirleri bozuldu ve 5 yıl boyunca aralıklarla çeşitli kliniklerde psikiyatrik tedaviler gördü. Melankolik ruhunu bu dönemde kalemiyle daha da çok pekiştirdi ve çocukluğundan başlayarak bir dizi anılarını yazdığı Çocukluğumun Soğuk Geceleri kitabını tamamladı.


Hans Peter Marti ile evlendi


1968 yılında evlendiği filmci, yönetmen Erden Kıral'dan 1973 yılında Deniz isimli kızı oldu. 1981'de boşanarak Almanya'ya gitti. Burada fotoğraf sanatçısı Hans Peter Marti ile tanıştı. Tezer Özlü, anılarında Hans ile ilk karşılaştıklarında Hans'ın kendisinden çok üzerindeki yeşil monttan etkilendiğini söylemiştir. Hans ile 1984 yılında evlendi ve bu kez İsviçre'ye yerleşti. 


İntihar etmedi


Bazı kaynaklarda Tezer Özlü ile ilgili intihar ettiğine dair bilgiler olsa da kendisi 18 Şubat 1986'da meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Mezarı İstanbul Aşiyan yokuşundadır. Demir Özlü ve Sezer Duru'nun kardeşi olan Tezer Özlü, Hayalet Oğuz'un da en yakın arkadaşlarından biriydi. Yazar Leyla Erbil ile bambaşka güzel bir dostluğu vardı. Işıklar içinde uyu Tezer Özlü.


Tezer Özlü'nün Eserleri


Tezer Özlü kendini bildi bileli yazsa da ilk kitabı 60'lı yılların başlarından itibaren gazete ve dergilerde yayınlanan öykülerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan Eski Bahçe'dir. 1978 yılında yayınlanan Eski Bahçe büyük yankı uyandırınca 1980 yılında Çocukluğumun Soğuk Geceleri adlı romanı yayınlandı. 1983 yılında Marburg Edebiyat Ödülü'nü kazanan Yaşamın Ucuna Yolculuk isimli kitabı, çeşitli dünya dillerinde geniş okur kitleleri tarafından beğenilerek okundu. Ölümünden bir yıl sonra, daha önce yayınlanan ilk kitabı Eski Bahçe'ye Eski Sevgi öyküleri de eklenerek 1987 yılında tekrar yayınlandı. Ölümünden sonra kurcalanan yazılarından oluşan derleme kitabı Kalanlar ise 1990 yılında yayınlandı. Tezer Özlü'nün Zaman Dışı Yaşam isimli bir de senaryosu bulunmaktadır. Yakın dostu Leyla Erbil'e yolladığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü'den Leyla Erbil'e Mektuplar kitabı ise 1995 yılında kitap haline getirilmiştir. Ferit Edgü ile mektuplaşmaları ise Her şeyin Sonundayım / Tezer Özlü-Ferit Edgü Mektuplaşmaları ismiyle kitaplaştırılmıştır. 


"Kimseyle yaşlanmak istemiyorum, kendimle bile..." Tezer Özlü

Yorumlar

  • Maya Garby - 2020-10-06 16:02:03
    kadın 60 yıl önce otostopla avrupayı geziyor biz şimdi taksime gidemiyoruz korkudan. eskiden herşey ne güzeldi:(
  • Leyla Günay - 2020-10-11 03:28:57
    trtde çıkan dizide adı geçen yüreği güzel yazar
  • Sema Çapan - 2021-02-23 03:48:21
    Yaşanacak bir yaşam var. Binilecek bisikletler var. Yürünecek yaya kaldırımları ve tadına varılacak güneş batışları var. diye söyleyen güzel insan:(
  • Sevgiliye - 2021-02-27 10:46:58
    Hayalet Oğuz, İstanbulda yaşadı. Oğuz bir dönemi yaşadı. Yeryüzünde belki de hiç kimsenin yaşayamadığı gibi. Tek bir sandalye sahibi olmadı. Bir iki giysisi temizleyicide durur, kirlenince yenilerini satın alır, iç çamaşır ve çoraplarını en yakın çöp tenekesine atardı. Ev almadı, Ev kiralamadı, Eşya almadı, eşya tamir ettirmedi, belki de tek bir mobilya mağazasına girmedi. Pasaport almadı, karı almadı, karı boşamadı, kimseyi gebe bırakmadı, resmi dairelere girip çıkmadı. -Tezer Özlü